Sunday, January 19, 2014

The Travel Project | Chapter 2 : Korea (Day 4)

Untuk hari ke empat, kami meneruskan perjalanan ke Nami Island. Pada awalnya kami merancang untuk pergi ke Nami menaiki shuttle bas. Tapi Shaqifah suggest to use subway sebab dia pun tak pasti nak ambil bas dari mana jika nak ke Nami. 

Korea Uni (Line 6) > Dongmyo (Line 1) > Hoegi (Gyeongchun Line) > Gapyeong
 

Dari Gapyeong station, kami menaiki teksi untuk ke Nami Island. Tak jauh dalam 5 minit dah sampai. Kalau tak silap, dari Gapyeong pun ada bas untuk ke Nami. Entry Visa ke Naminara Republic 8k ₩. So simpan visa ni baik-baik yek untuk kenang-kenangan, kat sana diaorang tak check pun. 

Dari immigration office ke Pulau Nami you can choose either naik feri, first ferry pukul 7.30am or flying fox. Tapi masa kami sampai flying fox tu macam tak buka je lagi.

See bendera Malaysia pon ada kay ;) 

Pulau Nami ni kecil je. Nak jogging pusing satu pulau pon boleh. Tapi kecil-kecil pun semput jugak la kami  berjalan. Pulau ni sangat terkenal sebagai lokasi pengambaran drama Winter Sonata. Antara attraction lain yang ada kat sini The Song Museum, Gallery Nami, Tulip Tree Lane, dan banyak lagi. Tapi Tulip Tree Lane dia takde la beria macam memory lane, ade la ciput, maybe ikut musim kot. 



Dalam tengah hari kami bergerak balik dan meneruskan perjalanan ke Itaewon. Hajat hati nak singgah solat jamak di Seoul Central Mosque dan window shopping di sekitar Itaewon. Masjid tu agak tersorok sedikit, Shaqifah siap bagi guide macam macam mana nak ke situ . But somewhere in the middle we just lost our track.

Ya  Allah serius semput turun naik bukit. Saya kira kalau tak kerana kami terserempak dengan seorang akak yang juga dari Malaysia, mesti kami dah give up. Suami akak ni pernah belajar di Seoul, bertahun tinggalkan bumi Korea dia pun hampir terlupa jalan ke masjid. Dia pun sama-sama sesat dengan kami.

Muka Fatin happy lepas shopping

Seoul Central Mosque

Selesai solat, kami singgah makan kebab. Lupa apa nama kedai tu, tapi kebab dia sangat sedap. Sos dia pun haha. Mujur tak tapau bawa balik. Kat Itaewon memang mudah untuk mendapatkan makanan halal. So kalau korang plan nak datang Seoul, carilah hotel dekat-dekat area ni. InsyaAllah senang nak cari makanan halal.

Perut kenyang, hati girang kami terus meluncur laju ke Dongjak Station untuk ke Banpo Bridge. Ingatkan dari subway station nak ke Banpo Bridge tu dekat, rupa-rupanya berkilo-kilometer jugak la. Habis lemak kebab yang makan tadi terbakar. Dari hari cerah sampai gelap kami tak sampai-sampai lagi.


At first, Fatin macam give up sebab jauh sangat dan dia ajak kami naik teksi. Tapi masalahnya kami tak nampak pun bus stop or any tempat org tahan teksi dekat area taman tu. Kawasan riadah, ramai orang joging and naik basikal kot, mana ada orang naik teksi. Kami decide untuk terus berjalan je daripada cari tempat tahan teksi. Takut cari punya cari, teksi tak jumpa penat yang dapat.

Mungkin sebab kami jalan slow sangat, we just missed the show! Owh lupa nak cerita apa yang ada kat Banpo Bridge ni. Actually kat sini ada air yang menari-nari ikut alunan muzik sambil dihiasi oleh lampu-lampu yang bertukar warna. Menarik! Tapi jadi kurang menarik sebab kena jalan jaaaaaauh sangat. Setiap malam ada dua kali show diaorang buat. Nak details schedule, try check kat sini

 

At the end kami melepaskan lelah bawah lampu ni sambil melihat air menari-nari dari jauh je. We need to wait another one hour for the next show dalam pukul 9.00pm. At least kami tak pulang dengan perasaan kecewa setelah berjalan berkilo-kilometer.

Tak pasti bangunan apa kat tengah-tengah sungai ni. Architecture dia sangat cantik bila kena cahaya lampu. 

Banpo Bridge 

While waiting for the next show, kami merancang perjalanan untuk hari esok. 

9.00pm sharp and the music is on, taraaaaa.. Ini mengubati kekecewaan kami tadi.


End of the day 4 and we are exhausted lol!

No comments: